top of page

Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu

Güncelleme tarihi: 5 Haz 2023

Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu, araştırmalarım ışığında dikkatimi çeken ve bende özel bir yeri olan Mimarlardan birisidir. Çok fazla olay çok fazla yaşantı ve yaşamdan ilham aldıkları ve yaptıkları ile bence tüm mimarlar ve restoratörler için ilham verici olmalıdır. Hem bir fotoğraf sanatçısı hem de bir mimar, mimar kimliği daha çok eğitimleri yarım ve savaş dönemlerine gelen zorlu bir süreçten sonra ortaya çıkarken fotoğrafçılık yanı da bu zorlu süreçler içerisinde, yapamadığı çalışmadığı mesleğine aslında olan bağlılığından ortaya çıkmaktadır.

Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu, 1888 de İstanbul'da doğmuş ve dönemin bu eğitimli kişileri gibi Osmanlının son dönemleri, savaşlar, İstanbul'un teslim olması ve Ankara hükümetinin kurulması, yeni bir başkentin yaratılması, yeni bir Türkiye'nin oluşması sürecine denk gelmiştir.

Belki de bundadır ki bazı noktalarda, mimar kimliği, bazı noktalarda, fotoğrafçı ve aynı zamanda gazetecilik ve aynı zamanda tarihi yapı onarımı yani Restoratör kimliği ortaya çıkmakta.

Ankara çalışmalarını yaparken her zaman geçmiş dönemden, her zaman daha modern bir başkentten yana çalışmalar yaparak çalışmalarını yeşertmiştir.

Bu düşünceler ve yazım aslında benim kendi kendime içine girmeden gözlemleyerek paylaştıklarım, o dönemin insanları ve hayatını anlatan bir kitabı bizlere daha çok eserlerini, düşüncelerini ve oluşumlarını sunacaktır. Bu tarz konular ile ilgilenen ve dönemin mimari yapılarını inceleyen kişilerin mutlaka bu kitabı edinmelerini tavsiye ederim.

Bir zamanı ve kişiyi anlamak için döneme uygun kitaplar ve biyografi çalışmaları anlaşılmalıdır.

Mimar Arif Hikmet Koyunlu Çalışma ve Eserleri

Ankara'da bulunan en önemli eserleri Etnografya Müzesi ve Türk Ocağı Binasıdır ( Bir diğer adı Resim Heykel Müzesidir). Himaye-i Etfal Cemiyeti ( Çocuk Sarayı Parkı) binası, Adliye Binası, Büyük otel, Celal Bayar Evi, Mithat Alam evi (İsrail Büyükelçiliği ikametgahı), Hariciye Vekaleti (Kültür Bakanlığı Binası şuan ki) Maarif Vekaleti binaları Ankara'daki yapıtları.

Açılan uluslararası yarışmada birincilik alması üzerine 1930-1934 yılları arasında Bursa'da Tayyare Cemiyeti Tiyatro ve Sineması tamamlandıktan sonra İstanbul'a yerleşti ve eski yapıların onarımı ve ev-apartman inşaatları ile uğraştı.

Genel olarak çalışmalara baktığımızda, hem sanatın, hem dönemlerin hem de gelecek nesillere ulaştırılması istenen bir çok yapıda görev almış ve projesini tasarlamıştır. Aynı zamanda bunların tasarımını yaparken bir çok alanda çalışma sorunları olduğu için devam eden projelerinde ustalarda yetiştirmiştir.

Bu sayede sistem olarak yapılan teknik detaylar, aynı zaman da bir dönem bilinci eğitimi olarak karşımıza çıkıyor.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page